K1B

Welkom!

vicky

Zal ik me eerst even voorstellen?

Ik ben Vicky De Vos, sinds 2005 kleuterjuf en sinds 2012 hier in het Notendopje aan het werk.

Samen met mijn man en onze twee dochters, Fleur en Merel, woon ik in Wommelgem.

Ik kan verdrinken in de regenboog en vlinders doen me helemaal wegdromen…

en dan krijg je dus de ‘Vlinderklas’, ondergedompeld in alle kleuren van de regenboog!

Wat doen we in de eerste kleuterklas?

jules

Naast de vele vlindertjes vinden we ook Jules terug in onze klas. Dit is onze klaspop die steeds weer nieuwe dingen ontdekt, samen met ons natuurlijk!

Waar we dit jaar heel hard aan gaan werken, is de zelfstandigheid van jullie kapoen. Ze leren van alles alleen te doen, bv. eerste stap is jasje aan- en uitdoen, maar tegen het einde van het schooljaar kunnen ze hem helemaal alleen vastdoen! Superhandig toch, ook voor thuis, dus moedig hen maar aan!

We gaan natuurlijk ook leuke kunstwerkjes maken en daarvoor leren we allerlei nieuwe technieken (bv. scheuren, prikken, knippen, kleven, verven…) en materialen (van papier tot scheerschuim) kennen.

Onze Jules kan het heel goed uitleggen en we hopen dat jullie kids zijn voorbeeld zullen volgen! Want taalontwikkeling in heel belangrijk, al van jongs af aan! We werken hiervoor met het totaalpakket van Jules, dit omvat leuke verhalen met grote praatplaten, liedjes en versjes, spelletjes, bewegingsmomentjes,… verder werken we ook met ‘Confetti’ en ‘TOK’ om leerrijke activiteitjes uit te halen. Ook aan de fijne motoriek wordt al volop gewerkt we schrijfdansen en kleien er op los met ‘Krullenbol’.

We leren alle kleuters, van instap tot derde kleuterklas, hoe je juist met elkaar omgaat. Hierbij krijgen we hulp van de poppen Cas en Lisa, die ook heel de kleuterschool meegroeien. Zij leren de kinderen hoe je mooi samen speelt, geen ruzie maakt, beleefd bent, elkaar helpt,…

Met juf Ilka gaan we twee keer per week lekker bewegen! Met klein en groot materiaal, binnen en buiten, alles geven of lekker rustig alles komt aan bod. Één keertje per maand zal juf Ilka ons ook fietstraining geven, vergeet dus niet het fietsje van je kleuter mee te geven op die dag!

In onze klas zijn er ook computers en Ipads aanwezig, hier mogen de kleuters educatieve spelletjes op spelen.

Op onze school werken we ook rond MOS (Milieu op school).                                            Zo drinken we enkel water uit een gepersonaliseerd bekertje en willen we onze koekjes en boterhammen, zonder papiertje, in een doosje! Zo willen we mee de afvalberg beperken. Op woensdag eten we enkel fruit! Die dag zijn er ook lieve (groot)ouders die ons fruitje willen schillen. Je mag zeker komen helpen! En jullie zagen het waarschijnlijk al wel, we hebben een echte belevingstuin op school, waar we groentjes planten en oogsten en op avontuur kunnen op het blotevoeten pad.

Omdat elk kind uniek is, differentiëren we in elke klas. We kijken naar wat elke kleuter al kan en kent en daarvan vertrekken we dan weer met een gepast aanbod. Zo voorzien we moeilijkheidsgraden bij spelletjes, puzzelen we stap voor stap via ons kleurensysteem, en ook bij knutsel- en kringactiviteiten voorzien we aangepaste opdrachten.

We krijgen ook graag hulp van jullie, (groot)ouders, om een handje toe te steken in de klas. Zo kunnen we de kleuters nog meer begeleiding bieden.

Omdat niet enkel het hoofd en het hart belangrijk is, laten we onze kleuters graag van alles zelf doen en ontdekken met de handen. Daarom zijn er bij ons op school ook verschillende ontdek- en techniekkoffers.

We willen natuurlijk ook graag dat onze kindjes ook de school en de andere juffen beter leren kennen. En dit kan onder andere tijdens onze ‘talentendagen’, dan gaat de hele klasgroep naar een andere klas een talent ontdekken. De juffen werken dan rond beweging, kunst, muziek, vertelboeken, techniek/media, koken/werken met klei, musical of relaxatie.  We hebben ook elke maand een ‘vlinderdag’, dan mag je kapoen kiezen bij welke juf hij/zij gaat spelen.  En we gaan één keer per maand lekker samen dansen in de zaal, ook de kindjes van K1A en de instappers dansen dan met ons mee!

vlinder

vlinder

Wat een plezier gaan we dit jaar beleven!

                Kleurrijke vlinderkusjes uit K1B!